петък, 23 януари 2015 г.

Тънкостите на масажа. Всички видове масажи

Намазващи средства Когато се прилага спортен масаж, за предпочитане е сухият масаж – без намазващи средства. Често обаче в практиката се налага да се използват намазващи средства: например при силно изсушаване на кожата, при предразположена към изпотяване и по-чувствителна към мануално дразнене кожа. Чрез масажните масла се предпазва кожата от протриване и скубане. А с някои от тях се постига засилване на загряването повърхността на кожата. Намазващите средства се разделят на две големи групи: индиферентни (т.е. само смазващи и омекотяващи триенето) и загряващи. Първите включват талк, пудра, сапун, растителни масла, глицерин, вазелин или мазнини от животински произход. Изискването към пудрите е да са сухи, към мазнините – да са пресни, а към вазелина – да е без примеси. Към вторите се отнасят кремове, емулсии, мехлеми, спирт, спиртни извлеци от различни билки или смеси. За тях е необходимо предварително да се направи проба за алергичност, за да се разбере кои се понасят от кожата. Не всички се измиват с вода – например финалгонът се снема, като се намазва с мазнина или с хранителен крем и се избърсва с тампон от памук. Всички намазващи средства трябва да се нанасят в количество, необходимо за определената зона.Фармацевтичните заводи у нас и в чужбина разработват и пускат в производство разнообразни намазващи средства. Масажистът трябва да следи новостите, да се ориентира в съставките им и внимателно да ги изпробва и прилага в различните случаи. Например при някои силно загряващи средства се дават указания да се внимава в процеса на работа да не попаднат в очите, носа, слабинните гънки. В такива случаи при по-продължителна работа с тях масажистът трябва да носи гумени ръкавици , а след приключване на масажа обилно да се измие със сапун и хладка вода, да се подсуши и да се намаже с хранителен крем.
Основни похвати Напречно размачкване Изходното положение на масажирания и на масажиста е както при обхващащото поглаждане. Масажираният лежи по корем с поставен под глезените му цилиндричен валяк. Масажистът е застанал от дългата страна на кушетката в разкрачен стоеж и в зависимост от мястото на прилагане се придвижва към краката, таза или раменния пояс. Ако масажираният е легнал на гръб, цилиндричният валяк е поставен под коленете му, а масажистът стои също от дългата страна на кушетката. Този вид размачкване може да се изпълни с едната ръка, с двете ръце едновременно, с двете ръце последователно (двойно пръстевидно) или с двете ръце с обременяване (двоен гриф). Тези похвати могат да се прилагат на мускулите на подбедрицата отзад, на бедрото отзад и отпред (без външната страна на бедрото, където се намира широката бедрена фасция), на седалищната мускулатура, широките мускули на гърба, мускулите на раменния пояс, мускулите на мишницата и гръдния мускул. При изпълнение на размачкване с едната ръка ръката на масажиста се поставя напречно по отношение на мускулните влакна и спрямо оста на масажираната част. Дланта е прилепнала и оказва натиск, като с пръстите се обхваща мускулатурата по такъв начин, че хватът на ръката да е запълнен. При този хват цялата захваната тъкан леко се изтегля нагоре. След това дланта отново натиска, а пръстите леко се отпускат, за да се плъзне с натиск ръката напред на около 2 – 3 cm, после движението се повтаря отново. Така вълнообразно ръката се придвижва от дисталния към проксималния край на масажираната част, като завършва с изстискване. След това ръката се повдига и повтаря движението отначало. При изпълнението пръстите трябва да бъдат свити само в МФС, а не в ИФС, за да не се предизвиква болка. Изтеглянето не трябва да бъде силно и дланта да остава през цялото време прилепнала, т.е. захватът да е пълен, а при преместването пръстите, въпреки че отпускат и разхлабват захвата, не трябва да се отлепват от кожата на масажирания участък. Изпълнението на напречно размачкване с двете ръце едновременно подобно на размачкването с една ръка. Просто в този случай се включват и двете ръце по едно и също време, поставят се близо една до друга с почти докосващи се палец с палец и показалец с показалец. Те едновременно захващат с натиск, повдигат, изстискват тъканта и пак едновременно натискат с длани, разхлабват пръстите и се плъзгат по кожата за преместване, т.е. на практика движението е същото, както при размачкването с едната ръка.Местата за обработване са същите, както в първата разновидност.
Размачкването с двете ръце последователно изисква голям опит от страна на масажиста. При него двете ръце се поставят както в горния случай, но малко по-раздалечени една от друга – на около 4 см.При тази техника ръцете се редуват. Когато с едната е направен захват и са изтеглени тъканите, с другата чрез разхлабване на пръстите и притискане на дланта се изпълнява приплъзгането и съответно придвижването. След това ръцете се разменят. При това изпълнение се получава и едно косо изтегляне на тъканите между двете ръце. Придвижването напред, както и при другите вече описани похвати, е по 2 – 3 см. Прилага се при същите мускулни групи и същите изходни положения. Напречното размачкване с обременяване (двоен граф) се изпълнява както размачкването с една ръка. За да се увеличи силата на прилагане, върху изпълняващата размачкването ръка се поставя другата, която увеличава натиска, стискането и изтеглянето. Обременяващата ръка заема положението, като четирите й пръста се поставят върху тези на изпълняващата, а палецът – върху съответния палец. Прилага се върху същите места, но по-често върху по-обемисти мускули като седалище, бедро, широки мускули на гърба.

Няма коментари: